Trending News :
Bragi Headphone review: finally, wireless earbuds worth buying 3 ...

Jak rośnie kawa?

jak rośnie kawa

Kawa, ta codzienna przyjemność dla wielu z nas, bez której nie wyobrażamy sobie ani poranka, ani reszty dnia. Ma fascynującą historię, która zaczyna się długo przed momentem, kiedy trafia do naszej filiżanki. Ale skąd dokładnie pochodzi nasza kawa i jak rośnie? Zastanawialiście się kiedyś nad tym? Każdy zna, każdy pije i lubi, ale czy wiemy, skąd biorą się ziarna kawy? Jeśli nie, to zaraz się dowiemy!

Gdzie rośnie kawa?

Kawowce, z których pochodzą nasze ulubione ziarna kawy, rosną głównie w strefie równikowej, nazywanej “Pasem Kawowym”. Obejmuje ona kraje w Ameryce Łacińskiej, Afryce i Azji. Warunki klimatyczne w tych rejonach – ciepłe temperatury, odpowiednia ilość opadów i bogate gleby – są idealne dla uprawy kawy.

Brazylia, Kolumbia i Wietnam to trzy główne kraje produkujące kawę na świecie. Każdy z nich posiada własne, unikalne cechy ziaren, które są wynikiem kombinacji klimatu, gleby i metody uprawy.

Kawa – jak rośnie?

Kawowiec to niewielkie drzewo lub krzew, które w swoim naturalnym środowisku może osiągnąć wysokość nawet do 10 metrów, chociaż uprawiane komercyjnie rośliny są przycinane do bardziej zarządzalnej wysokości.

Ziarna kawy pochodzą z owoców kawowca, które są często nazywane “wiśniami kawy” z powodu swojego czerwonego koloru. Wewnątrz każdej z tych “wiśni” znajdują się zazwyczaj dwa ziarna kawy.

Proces rosnącej kawy jest długotrwały. Od momentu posadzenia młodej rośliny do momentu, kiedy jest ona gotowa do zbioru, mija zazwyczaj od 3 do 4 lat. Zbiory odbywają się głównie ręcznie, ze względu na nieregularność dojrzewania owoców na jednym drzewie.

Po zbiorze “wiśnie” są przetwarzane, aby wydobyć z nich ziarna. Istnieją różne metody przetwarzania, w tym mokre, suche i półmokre. Wybór metody zależy od regionu i tradycji uprawy.

Na koniec warto wspomnieć o rodzajach kawy. Arabika i Robusta to dwa główne gatunki kawowców uprawianych na świecie. Arabika jest bardziej delikatna w smaku i aromacie, podczas gdy Robusta, której doskonałym przykładem jest kawa robusta dostępna na Mokate, jest bardziej wyrazista i mocniejsza.

Droga kawy od nasionka do filiżanki jest długa i pełna wyzwań. Za każdym łykiem kawy stoi praca wielu ludzi, a także cała paleta skomplikowanych procesów uprawy i przetwarzania. Warto to doceniać każdego dnia, delektując się ulubionym napojem. Myślę, że od tej pory celebrowanie picia kawy w ulubionej filiżance będzie jeszcze przyjemniejsze!

Redaktor

Redaktor z zamiłowania i rolnik z pasji. Regularnie stara się dostarczać fachowe i wartościowe treści dla osób zainteresowanych branżą rolniczą.

Redaktor z zamiłowania i rolnik z pasji. Regularnie stara się dostarczać fachowe i wartościowe treści dla osób zainteresowanych branżą rolniczą.
Kamil Banasik

Kamil Banasik

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *