Trending News :
Bragi Headphone review: finally, wireless earbuds worth buying 3 ...

Sytuacja na rynku drobiu

Pod koniec ubiegłego roku produkcja drobiu w Polsce i UE uległa spadkowi, co z kolei wpłynęło na wzrost cen skupu drobiu w porównaniu do roku poprzedniego. Dodatkowo, przetwórstwo mięsa drobiowego osiągnęło dobre wyniki finansowe. Jakie są prognozy na najbliższe miesiące 2023 roku dla rynku drobiu?

Rynek drobiarski w Polsce

W minionym roku produkcja mięsa drobiowego w Polsce i UE wyraźnie spadła o około 1% – informuje Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz. Komisja Europejska przewiduje, że w 2023 roku produkcja drobiarska zmniejszy się o kolejne 0,4%. Podobnie do prognoz Komisji Europejskiej, analitycy z banku PKO BP również przewidują spadki produkcji mięsa drobiowego, ale zaznaczają, że spadki będą na stosunkowo wysokim poziomie.

Co do cen drobiu, w 2022 roku utrzymywały się one na względnie wysokim poziomie, a jedynym negatywnym wpływem na ceny był krótkookresowy wpływ afer paszowych. Jednakże, według prognoz Banku PKO BP na rok 2023, rynek drobiu będzie charakteryzował się wyższymi cenami niż w roku 2022.

Według danych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi ceny skupu drobiu rzeźnego za okres od 26.02.2023 r. do 19.02.2023 r. przedstawiają się następująco:

– kurczęta typu brojler – 26.02 cena wynosiła 5 781 zł/tonę, 19.02 cena wynosiła 5 738 zł/tonę, przez co odnotowano wzrost o 0,8%,
– indory – 26.02 cena wynosiła 8 792 zł/tonę, natomiast 19.02 8 953, przez co odnotowano spadek o 1,8%,
– indyczki – 26.02 cena wynosiła 8 975 zł/tonę, a 19.02 wynosiła 8 898 zł/tonę, przez co odnotowano wzrost o 0,9%
– kaczki typu brojler – 26.02 cena wynosiła 7 706 zł/tonę, natomiast 19.02 7 772 zł/tonę, przez co odnotowano spadek o 0,8%,
– kury mięsne ze stad reprodukcyjnych – cena 26.02 wynosiła 3 636 zł/tonę, a 19.02 wynosiła 3 291 zł/tonę, odnotowano wzrost aż o 10,5%.

Wysoka inflacja może wpłynąć na zmniejszenie popytu na drób, ale z drugiej strony klienci mogą bardziej skłaniać się do wyboru drobiu niż wołowiny lub wieprzowiny. Głównie spodziewać się można spadku popytu ze strony branży gastronomicznej i hotelarskiej, ponieważ klienci mogą ograniczać wydatki na te usługi.

Redaktor

Redaktor z zamiłowania i rolnik z pasji. Regularnie stara się dostarczać fachowe i wartościowe treści dla osób zainteresowanych branżą rolniczą.

Redaktor z zamiłowania i rolnik z pasji. Regularnie stara się dostarczać fachowe i wartościowe treści dla osób zainteresowanych branżą rolniczą.
Kamil Banasik

Kamil Banasik

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *